Leváctví a pomoc pro rodiče leváků

0 Comments

V lidské populaci je jich asi 10 %, o něco více mezi muži než ženami. Mezi slavné leváky patří někteří sportovci, například Martina Navrátilová či Petra Kvitová. Najdeme je ale i mezi jsou i mezi umělci. Julia Roberts, Angelina Jolie nebo britský princ Charles se také podepisuje levou rukou. Existují tedy domněnky, že leváctví je spojeno s genialitou, inteligencí a tvořivostí.

Mezinárodní den leváků připadá na 13. srpna.

Co to tedy leváctví je? Preference levé ruky nebo jiné části těla před pravou. Levá strana je tedy obratnější než pravá a při mnoha činnostech a úkonech více používána. Tato dominance se týká ruky, nohou, ale i očí.

V minulosti byl vyvíjen silný sociální tlak na jedince s tendencí leváctví přeučovat, což mělo za následek spoustu neuróz a negativních dopadů na psychiku. Dnes je vše naštěstí jinak a leváctví je vnímáno jako alternativa k praváctví. Přibývá různých obchodů s výrobky speciálně pro leváky (tužky, pastelky, nůžky apod.).

S blížícím se nástupem do školy se lateralita dítěte začne postupně usazovat a my zjistíme i pouhým pozorováním, zda máme doma leváka či nikoliv.

Sledujeme dítě při hře – jakou rukou bere do ruky hračku, jakou kreslí, navléká korálky, stříhá nůžkami, ale i kterou nohu například zvolí při chůzi do schodů. Vše nám pak spolehlivě potvrdí test školní zralosti v pedagogicko-psychologické poradně.

Jak tedy naučit leváka správně psát? Zde je několik všeobecných rad:

  • nejprve je důležité navodit pocit pohody a klidu, aby dítě nevnímalo svou levorukost jako handicap

  • poté se soustředíme na uvolnění ruky pomocí uvolňovacích cviků ( protahujeme ohýbače prstů a zápěstí)

  • procvičíme jemnou motoriku ( např.  solíme špetkou soli, či sbíráme korálky) a poté přecházíme k samostatnému psaní

  • držení psacích potřeb je stejné jako u praváků tzn. že prostředníček podpírá, palec drží a ukazováček je položen zlehka shora – tzv. špetkovité držení

  • natočení papíru je zcela individuální, nejčastěji je levý roh papíru natočen směrem vzhůru

  • pozornost věnujeme správnému psacímu náčiní a volíme takové, které se nerozmazává, jelikož u leváků dochází k překrývání napsaného textu. Je tedy vhodné volit písanky, které mají předepsané vzory i na konci řádku nebo tam vzor sami dopíšeme

  • důležité je vhodné osvětlení, aby si dítě při psaní nestínilo

  • začněme zkoušet psaní od větších písmen při domácím tréninku a postupně písmena zmenšujte

  • nesmíme zapomenou na přestávky mezi psaním a hlídáme ruku, aby nebyla unavená

  • velmi užitečné je rovněž u leváků kreslení, vybarvování a obtahování různých tvarů či písmen

Tyto drobné rady nám pomohou, aby učení bylo hrou :)…..


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *